Tips för att bli en bättre kock

Är det så att du är en passionerad amatörkock som vill bli duktigare på att laga mat? Det finns en massa tips att använda dig av. Sedan är det även övning, övning, övning!

Här är tips som ofta ges av proffs:

Vässa knivtekniken

Du bör slipa dina knivar hos ett proffs, minst en gång per år. En bra kniv är vass och det minskar faktiskt risken att det blir olyckor. Sedan är det enklare att jobba med en vass knic och det gör det hela roligare. Se även till att öva på din knivteknik. Jämnt skurna, lika stora bitar är inte bara dekorativa, de blir klara lika fort och beter sig likadant i pannan.

En paradrätt som sitter

I stället för att testa vartenda recept du hittar på nätet och i tidningar och kokböcker, träna in ett fåtal paradrätter tills de sitter. Sedan kommer du att kunna para samman dessa rätter till en bra och väl sammansatt middag. 

Gör en ”mise en place”

En  mise en place (uttalas "miz ån plass"), innebär, var sak på sin plats. Det innebär att du inna du börjar laga maten ska ta fram, mäta upp, skala, hacka samt organisera alla råvaror i skålar vid din arbetsplats. När du lagar maten ska du knappt behöva röra dig därifrån.

Städa hela tiden

En städad arbetsplats/kök ger bättre mat. Annars är det så att kaos i huvudet, det får du av kaos i köket. 

Lär dig salt och syra

Du måste kunna konsten att balansera smakerna i maten, inte minst med hjälp av salt och syra (vinäger, citronsaft, med flera). Öva.

Var inte rädd för att salta

Allt för mycket salt är så klar inte bra, men mat du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som hel- och halvfabrikat. Våga använda salt för att lyfta smakerna.

Viktigt med textur och munkänsla

Munnen uppskattar inte bara smaker, utan även texturer, konsistenser och temperaturer: Krämig ost mot en krispig sallad, len bearnaise på frasig potatis, het choklad över kall glass…

Använd termometer

Råvaror som utsätts för värme – eller kyla – genomgår förutsägbara kemiska och fysiska processer. Med en sekundtermometer kan du få råvarorna exakt som du vill.

3 Mar 2020