Grilla som proffsen

Nu är det nog många som fått fram grillen och det är dags att ha flera mysiga grillkvällar. Men hur får man då den perfekta grillkvällen? Går det att grilla som ett proffs? Ja, det gör det, särskilt om du tar del av de tips jag tänkt ge dig. Om du vill bli proffs på något är det viktigt med bra kunskaper. Om du gillar e-sport till exempel läs en bra e-sportsguide. Du som vill bli bra på att grilla, du fortsätter läsa här!

Grilltekniker

Det finns flera olika sätt att grilla på. Det går därmed göra det på fler sätt än att bara slänga på en köttbit på grillen och grilla. Det går även att använda dig av rökning, så att du smaksätter maten på annat sätt. Du kan även rosta så väl som brisera på grillen.

Tips för att grilla som ett proffs

När du ställer ordning grillen, se då till att organisera kolet rätt. Du kan arrangera kolet i två zoner. Det ger mer dig flexibilitet och kontroll medan du lagar maten. Gör två sidor i grillen för kolet. Genom att stapla kolet mot en sida ger det dig en sida för att bryna maten och den svalare sidan för att sedan tillaga maten tills den är helt färdig.

När det gäller vad du ska grilla, så är det bara att välja det du gillar bäst. Kött, fisk, fågel, grönsaker, det mesta går att grilla. Något som är bra är att ha en marinad för köttet. Det ger en godare smak.

Tillbehör och såser är även det viktigt så se till att ha mycket sånt!

Olika sorters kött kräver olika temperatur. Metoden som används vid grillningen beror helt på vilken sorts kött du tillagar. Tänk på detta när du grillar olika saker:

Fläsk:

Det tål att kryddas och är lätt att lyckas med. Ett tips är att plocka av fläsket när det är 65-66 grader varmt. Lägg det sedan i folie på eftervärme i 10-15 minuter. Då stiger temperaturen någon grad till och fläsket blir perfekt.

Nöt:

Är fantastiskt gott, men lite svårare att lyckas med än fläskkött. Passar ofta bäst med en enklare kryddning av salt och peppar. Tänk på de olika stekkategorierna där folk kan ha olika preferenser. Rare/Blodigt: 52-54 grader. Medium: Runt 55 grader. Well Done: 70 grader.

Kyckling:

Köttet smakar inte lika mycket som fläsk- och nötkött. Om du har en marinatorspruta kan du injicera mer smak. Innertemperaturen ska vara strax över 70 grader när kycklingen är klar.

Grönsaker:

Majs, champinjoner och zucchini kan grillas direkt. Andra känsligare grönsaker kan lättare brännas. Lägg dem då i folie.

När köttet har tillagats, låt det svalna under fem till tio minuter för att det åter ska suga upp vätskorna innan det presenteras.

Tips på bra grillprylar

Som bas kan du ha så klart en grill, sedan en grilltång, en sticktermometer med sladd, grillhandskar, grillspett och en grillborste. Är du en riktig grillfantast satsa på att köpa en marinatorspruta. Det är en spruta som fylls med marinad som injiceras i köttet. Satsa även på ett extra grillgaller. Gärna då ett litet, grövre galler som läggs ovanpå det vanliga gallret. Har en aluminiumplatta i botten och ganska höga gallerribbor. Det fördelar värmen bättre och det blir superfina grillrände. En annan sakk är ett rökrör, som kan fyllas med rökpellets och användas för att få till en rökigare smak. Vill du göra pizza på grillen, köp en pizzasten.

 

30 May 2020