Laga mat, det är ofta ett måste, för att stilla sin hunger och för att överleva. Visst kan man äta färdigrätter, men i längden blir det både dyrt och tråkigt. Alla kan laga mat, precis som alla kan lära sig betta, läs mer här. Att laga mat ska vara roligt och lätt. Se bara till att ha rätt redskap samt bra instruktioner. Då kommer du att kunna sätta samman en fantastisk måltid, på rimlig tid dessutom. Det är inte fel att investera i en bra grundkokbok, samt även se till att fylla upp köket med de redskap du behöver.
Det blir roligare att laga mat om du satsar på att köpa bra och funktionella redskap. Du kan så klart komma långt med skärbräda, ett par knivar, en gryta och slev. Men det är alltid bra att skaffa mer saker allt eftersom. Här kommer en bra lista på vad du kan behöva.
Skära, hacka, riva, pressa
Förslag på extra utrustning: Köksmandolin, cestjärn, extra knivar, filékniv, potatispress,brynstål
Tillaga på spisen
Förslag på extra utrustning: Stekgryta, plättlagg, traktörpanna, extra stekpanna, sillock (speciellt bra för den som har svårt att hälla av tunga grytor), ånginsats (för att ångkoka i en vanlig gryta)
Tillaga i ugn
Förslag på extra utrustning: Portionsskålar som tål ugnstemperatur
Mäta och väga
Förslag på extra utrustning: Halvlitermått
Blanda, sila
Diverse redskap
Förslag på extra utrustning: stekpincett, hålslev, korkskruv, spagettislev
Diverse
Användbara maskiner
Förslag på extra utrustning: Våffeljärn, brödrost
Servering
Förslag på extra utrustning: portionsskålar för t ex dessert och sallad
Bra att ha till hands
Förvara mat
Förslag på extra utrustning: Istärningspåsar (bra att frysa in slattar av t ex grädde och pressad citron i)
Äta (används ofta även till matlagning/bakning)
Förslag på extra utrustning: Glas i olika storlekar. termos, soppslev, såsslev, tårtspade
Bakning
Förslag på extra utrustning: Köksmaskin för degsättning, brödnagg, kruskavel, sporre, spritspåsar, pepparkaksformar, muffinsplåt
Textilier
Diskning, rengöring
Att laga mat innebär ju att du måste ha råvaror hemma. Det kan vara smart att satsa på att fylla upp ett så kallat basskafferi och basförråd av saker att alltid ha hemma. Det gör det enklare att snabbt kunna svänga ihop något ätbart. Nedan kommer en bra lista, lägg ill och dra ifrån så du har ett basförråd som passar dina behov. Använd denna lista som inspiration. Utöver nedastående så får du så klart köpa hem andra råvaror för dina rätter, som kött, fågel, fisk och så vidare.
Grönsaker
Gul eller röd lök
Vitlök
Ingefära
Citron/lime
Potatis och rotfrukter
Potatis (fast och mjölig)
Morötter och/el andra rotfrukter
Konserver
Kokosmjölk
Krossade och/el hela tomater i pkt
Konserverade bönor och linser
Torra röd linser
Bröd, mjöl och gryn
Vetemjöl
Grahamsmjöl
ev rågmjöl
Potatismjöl
Majsstärkelse (Maizena)
Pasta
Ris
Bulgur
Matvete
Havregryn
Ströbröd
Knäckebröd
ev tortillabröd
Matfett/Ägg
Flytande matfett
Rapsolja
Olivolja
Matfett till smörgås
Ägg
Mjölkprodukter och ost
Mjölk
Matyoghurt/Gräddfil
någon typ av grädde
Hårdost
Kryddor/Smaksättare/Övrigt
Salt (fin och fling)
Peppar, mald (svart och vit)
Lagerblad
Dragon
Timjan
Oregano
Basilika
Hel och malen kanel
Curry
Kummin
Ingefära
Kardemumma
Spiskummin
Koriander
Paprikapulver
Grönsaksbuljongtärning el konc fond
Köttbuljongtärning el konc fond
Fiskbuljongtärning el konc fond
Hönsbuljongtärning el konc fond
Övrigt
Strösocker
Farinsocker
Florsocker
Honung
Vaniljsocker
Bakpulver
Kakao
Torrrjäst
Vitvinsvinäger
Rödvinsvinäger
Ättika (12%)
Kinesisk/Japansk soja
Senap (gärna fransk Dijon)
Tomatpuré
Ketchup
Oliver
Inlagd gurka, rödbetor eller kapris
En burk pesto
Röd currypasta
Nötter och frön
Bra att ha i frysen
Ärter
Broccoli
Majs
Haricots verts
Spenat, hackad eller blad
Kryddgrönt: t ex dill, persilja, gräslök, basilika, koriander
Frusna bär
Färs och grytbitar
Kyckling eller fisk
Bröd
Riven ost
Att lära dig laga mat handlar om att våga testa dig fram och prova recept. Kolla av tv-program, klipp på Youtube eller kanske även gå en matlagningskurs!