Alla kan lära sig att laga mat

Laga mat, det är ofta ett måste, för att stilla sin hunger och för att överleva. Visst kan man äta färdigrätter, men i längden blir det både dyrt och tråkigt. Alla kan laga mat, precis som alla kan lära sig betta, läs mer här. Att laga mat ska vara roligt och lätt. Se bara till att ha rätt redskap samt bra instruktioner. Då kommer du att kunna  sätta samman en fantastisk måltid, på rimlig tid dessutom. Det är inte fel att investera i en bra grundkokbok, samt även se till att fylla upp köket med de redskap du behöver. 

Bra redskap att satsa på

Det blir roligare att laga mat om du satsar på att köpa bra och funktionella redskap. Du kan så klart komma långt med skärbräda, ett par knivar, en gryta och slev. Men det är alltid bra att skaffa mer saker allt eftersom. Här kommer en bra lista på vad du kan behöva.

Skära, hacka, riva, pressa

Brödkniv, liten skalkniv, kockkniv
Skärbrädor, gärna några olika (använd gärna en bara till råa animalier)
Rivjärn
Citruspress
Vitlökspress (eller cestjärn)
Potatisstöt

Förslag på extra utrustning: Köksmandolin, cestjärn, extra knivar, filékniv, potatispress,brynstål

Tillaga på spisen

Grytor med lock (större)
Kastruller med lock (mindre)
Stekpanna (gärna med lock)
Grytunderlägg

Förslag på extra utrustning: Stekgryta, plättlagg, traktörpanna, extra stekpanna, sillock (speciellt bra för den som har svårt att hälla av tunga grytor), ånginsats (för att ångkoka i en vanlig gryta)

Tillaga i ugn

Ugnsformar
Ugnsplåtar
Pajform

Förslag på extra utrustning: Portionsskålar som tål ugnstemperatur

Mäta och väga

Litermått
Måttsats (dl, msk, tsk, krm)
Våg

Förslag på extra utrustning: Halvlitermått

Blanda, sila

Bunkar i olika storlekar
Durkslag
Sil (gärna olika storlekar, någon finmaskig)

Diverse redskap

Konservöppnare
Lilleman (liten stekspade/palett)
Osthyvel
Pensel
Potatisskalare
Provsticka
Sax
Slev
Slickepott
Stekspade
Trägaffel
Visp
Kapsylöppnare

Förslag på extra utrustning: stekpincett, hålslev, korkskruv, spagettislev

Diverse

Instickstermometer att mäta kärntemperatur med
Redningsbägare (glasburk med stadigt lock kan fungera lika bra)
Mortel
Tidur (äggklocka eller tidtagning i t ex smartphone)
Tekula
Utrustning för att göra kaffe
Extra utrustning: tratt, pepparkvarn, gasbrännare

Användbara maskiner

Vattenkokare
Elvisp
Matberedare
Mixerstav och mixerbägare

Förslag på extra utrustning: Våffeljärn, brödrost

Servering

Serveringsfat
Salladsfat
Salladsskål
Skålar (små och stora)
Karottunderlägg

Förslag på extra utrustning: portionsskålar för t ex dessert och sallad

Bra att ha till hands

Bakplåtspapper
Grillspett i trä
Hushållspapper
Smörpapper
Aluminiumfolie
Plastfolie
Såpritspåsar

Förvara mat

Matlådor i plats eller glas, med stadiga och täta lock
Lådor och burkar med lock för att förvara matrester i kyl, frys, skafferi
Frystejp
Plastpåsar olika storlekar
Påsklämmor

Förslag på extra utrustning: Istärningspåsar (bra att frysa in slattar av t ex grädde och pressad citron i)

Äta (används ofta även till matlagning/bakning)

Tallrikar (Flata mattallrikar, assietter, djupa)
Gafflar
Bordsknivar
Skedar (små och stora)
Glas
Tillbringare
Te/kaffemuggar
Textilier eller tallriksunderlägg för dukning

Förslag på extra utrustning: Glas i olika storlekar. termos, soppslev, såsslev, tårtspade

Bakning

Brödformar
Kakformar, ringformar
Pappersformar/bullformar
Kavel
Brödpensel
Spritspåsar
Bakdukar
Degskrapa

Förslag på extra utrustning: Köksmaskin för degsättning, brödnagg, kruskavel, sporre, spritspåsar, pepparkaksformar, muffinsplåt

Textilier

Diskhanddukar
Förkläde
Grytlappar
Textilier till dukning

Diskning, rengöring

Diskborste
Diskmedel
Diskställ
Diskhandduk
Disktrasa (att torka t ex matbord med)
Disksvamp (när något sitter hårt fast)
Stålull (om något bränner fast)

Basförråd

Att laga mat innebär ju att du måste ha råvaror hemma. Det kan vara smart att satsa på att fylla upp ett så kallat basskafferi och basförråd av saker att alltid ha hemma. Det gör det enklare att snabbt kunna svänga ihop något ätbart. Nedan kommer en bra lista, lägg ill och dra ifrån så du har ett basförråd som passar dina behov. Använd denna lista som inspiration. Utöver nedastående så får du så klart köpa hem andra råvaror för dina rätter, som kött, fåge, fisk och så vidare.

Grönsaker
Gul eller röd lök
Vitlök
Ingefära
Citron/lime

Potatis och rotfrukter
Potatis (fast och mjölig)
Morötter och/el andra rotfrukter

Konserver
Kokosmjölk
Krossade och/el hela tomater i pkt
Konserverade bönor och linser
Torra röd linser

Bröd, mjöl och gryn
Vetemjöl
Grahamsmjöl
ev rågmjöl
Potatismjöl
Majsstärkelse (Maizena)
Pasta
Ris
Bulgur
Matvete
Havregryn
Ströbröd
Knäckebröd
ev tortillabröd

Matfett/Ägg
Flytande matfett
Rapsolja
Olivolja
Matfett till smörgås
Ägg

Mjölkprodukter och ost
Mjölk
Matyoghurt/Gräddfil
någon typ av grädde
Hårdost

Kryddor/Smaksättare/Övrigt
Salt (fin och fling)
Peppar, mald (svart och vit)
Lagerblad
Dragon
Timjan
Oregano
Basilika
Hel och malen kanel
Curry
Kummin
Ingefära
Kardemumma
Spiskummin
Koriander
Paprikapulver

Grönsaksbuljongtärning el konc fond
Köttbuljongtärning el konc fond
Fiskbuljongtärning el konc fond
Hönsbuljongtärning el konc fond

Övrigt

Strösocker
Farinsocker
Florsocker
Honung
Vaniljsocker
Bakpulver
Kakao
Torrrjäst

Vitvinsvinäger
Rödvinsvinäger
Ättika (12%)
Kinesisk/Japansk soja
Senap (gärna fransk Dijon)
Tomatpuré
Ketchup
Oliver
Inlagd gurka, rödbetor eller kapris

En burk pesto
Röd currypasta
Nötter och frön

Bra att ha i frysen
Ärter
Broccoli
Majs
Haricots verts
Spenat, hackad eller blad
Kryddgrönt: t ex dill, persilja, gräslök, basilika, koriander
Frusna bär

Färs och grytbitar
Kyckling eller fisk

Bröd
Riven ost

Lära dig laga mat

Att lära dig laga mat handlar om att våga testa dig fram och prova recept. Kolla av tv-program, klipp på Youtube eller kanske även gå en matlagningskurs!

21 feb 2021