Lyckas med julbaket

Nu är det december månad och julafton är inte långt borta. Många av oss gillar att baka och laga julgodis till denna högtid. Det går med fördel att redan börja nu med flera av de olika kakorna. Det eftersom du kan frysa in dem. Men det gäller då så klart att du kan hålla fingrar och mun i styr så de inte äts upp innan julen. 

I julbaket förekommer det en del olika bakverk. Ibland kan du ta en paus, testa casino här, för att sedan fortsätta. Jag tänkte dela med mig av en del bra tips inför julbaket. 

Bra tips när du ska baka

Om du ska baka med saffran, så kan du låta kryddan dra i sprit innan. Det gör att smakerna frigörs på bra sätt. Det med sprit och socker. Du som inte vill använda sprit kan använda hett vatten, som är nästan lika bra. Eller att mortla den med en sockerbit innan du har i den i degen.

Om du vill använda sprit, testa att blanda 1 g saffran med ett par matskedar cognac (annan sprit går också bra) och en matsked socker. Tillsätt sedan blandningen i degen. Låt gärna blandningen stå till sig innan du bakar, ju längre tid desto bättre.

Seg kola hör julen till. Om du vill ha den så där pefekt seg, använd termometer. Det är nämligen det bästa. Koka kolan tills temperaturen är 125 °C. Då är kolan klar och konsistensen blir perfekt seg.

Knäck är inte alltid enkelt att få till. Ofta är det så att vi rör alldeles för mycket i grytan. Det bästa tipset jag har att ge dig för att du ska få en knäck som är fin och klar i färgen är att låta knäcken koka i lugn och ro. Håller du på att vispa i smeten så kommer sockret att kristallisera sig och då kan knäcken bli grynig. Du kan istället röra försiktigt med en träslev mot slutet av kokningen.

Om du gör pepparkaksdeg, så låt den vila en natt i kylskåpet innan du bakar ut den. Det är nämligen så att denna deg behöver vila för att sätta sig så det blir enklare att baka ut den. Sedan är det även så att alla härliga smaker från kryddorna i pepparkakor kommer också fram mer när degen har fått gotta till sig.

När du ska baka, se till att förbereda det hela en stund innan genom att ta fram alla ingredienser. Även de från kylen. Det är bra att låta dem bli rumstempererade. Det gör att de blir enklare att blanda med varandra. Särskilt ägg, smör och mjölk. Det gör att kakorna blir mycket luftigare. 

Kryddor av olika slag är vanligt att ha då man bakar till jul. Se till att köpa en kryddkvarn eller mortel för att mala kryddorna. Nymalda kryddor smakar mer än färdigmalda kryddor. Om du ska mala mycket kryddor på en gång så fungerar en elektrisk kaffekvarn toppen.

Sen, om du tycker det är allt för stressande att baka en massa till jul, låt bli, köp färdigt istället. 

3 Dec 2020