Grilla som ett proffs

Grillsäsongen är i full gång, men vet du hur man grillar på ett bra sätt? Om du vill grilla som ett proffs så finns det en del saker att tänka på. Du som vill bli mer proffs på gaming kan lära dig mer om e-sport på https://www.esportsvikings.com/se/. I detta inlägg tänkte jag ge dig tips kring grillning, så att du kan briljera med din matlagning.

Bra grundtips för grillning

Ta ut köttet ur kylen i god tid, minst 20 minuter innan. Det så att de hinner bli rumstempererat. Du bör även se till att tända grillen minst 30 minuter innan du börjar grilla. Är det en kolgrill, tänd elden en halvtimme innan du vill grilla. Grå kol är klartecknet! Tänk på att även en gasolgrill ska bli ordentligt varm innan köttet åker på.

Se till att krydda ditt kött på olika sätt. Det finns rub, som är blandade kryddor som du gnider in i maten innan den grillas. Glaze penslas på på båda sidor mot slutet. Vill du marinera ska du lägga köttet i marinad minst 1-2 timmar innan grillningen, men kan med fördel göras dagen innan!

Se till att lämna en en liten yta där färdiggrillat kött, korv, kyckling och grönsaker kan vila, utan kol under. Du kan även tända bara halva grillen om du vill ha indirekt värme för större köttbitar.

Direkt och indirekt grillning

Du har säkert hört talas om direkt och indirekt grillning, men kanske inte har koll på vad det innebär och vad det är bra för.

Det är helt enkelt olika att grilla på olika temperatur och tid. 

Detta innebär de olika grillteknikerna:

Direkt grillning – Grillning direkt över glöden eller över strålningsvärmen. Detta passar bra för tunna skivor kött och grönsaker som bara ska grillas snabbt. kan göras med eller utan lock, men sker oftast utan lock.

Indirekt grillning – När du grillar indirekt har du glöden på ena sidan av grillen och grillar på den andra, eller att på en gasolgrill grilla en bit ifrån den direkta värmen. När du grillar på detta sätt måste du grilla betydligt mycket längre, men det betyder inte att köttet blir överstekt. Det brukar bli helt perfekt. Indirekt grillning passar även för att långbaka eller långkoka, som du kan göra på grillen. Indirekt grillning sker ofta under lock.

Köp en bra grill

Köp en bra grill. Det är A och O att ha en bra grill och det oavsett om du köper en kolgrill, en gasolgrill eller en elgrill.

Tips inför grillköpet:

  • Se till att den kan stå stadigt
  • Höjden är viktig beroende på var den ska stå. En bekväm arbetshöjd är att rekommendera
  • Tänk på att en rostfri eller en emaljerad grill håller längre än en målad
  • Hur tjockt är gallret? Ju tunnare det är desto fortare rostar det
  • Se till att grillen har bra garanti. Dyrare grill ger oftast en bättre garanti

Kolgrill

En klotgrill är att rekommendera om du inte bara ska grilla snabbgrillad mat.

Gasolgrill

Lavastenar i grillen ger en jämnare värme

23 Jul 2020