Koka det perfekta ägget

Hur kokar man det perfekta ägget? Ja nu beror det ju på om du föredrar ett löskokt med rinnande gula, eller hårdkokt eller någonstans mitt emellan. Här nedan så får du en guide över hur många minuter ett ägg ska koka och vad det ger för slags ägg. Sedan kan det så klart diffa beroende på vad du har för gryta och spis. Men det är i alla fall ungefär. Guiden har vi lånat från MittKök.

3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.

7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.

8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor.

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

 

23 apr 2020