Så lyckas du med fisken

Många tänker att det är svårt att laga fisk, att det är risk att få den allt för torr, eller smaklös eller rå. Men, fisk är bra vardagsmat. Så enkelt att du kan snabbt få en god middag på bordet och få tid över till att spela casino, läs mer här om det. Fisk kan lagas till på flera olika sätt. Här delar jag med mig av lite tips och tricks.

Tips och tricks för att lyckas med fisken

Om du ska koka fisk, så ska den inte ”koka”, utan mer sjuda. För kokar du den, då kommer fisken att bli både hård och torr. Det bästa är när temperaturen ligger strax under kokpunkten. Salta vattnet, det med en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska precis täcka fisken. Du kan även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Lägg ner fisken i vattnet när det är 60 grader eller när det samlats små bubblor i kastrullens botten. Du ser att fisken är klar om fisken är vit, eller blekrosa om det är lax. De fiskarter som lämpar sig bäst att koka är torks och sej.

Du kan även micra fisk, även om det låter konstigt. Det du ska tänka på då är att filéerna ska vara jämntjocka, annars blir tillagningen ojämn. Du kan ta fisken, lägga på tallrik eller i form och på med ett lock, sen in i mikron. Kör sedan på högst effekt i cirka 2–3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Stekt fisk är gott med. Om du ska steka fisk så ska filen vara torr samt att pannan i sig ska vara riktigt varm. Stek fisken med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg.  Du kan blanda smör och olja när du steker, så bränns det inte vid lika lätt. Du steker fiskfilén i cirka 2–3 minuter per sida. För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken.

Om du ska laga fisk till många är det smart att göra fisk i ugn. Dun kan då lägga fiskfiléerna i en form, samt gärna täcka över den med en god gratängsås eller kanske lite färska örter. Sedan tillagar du fisken i 10–15 minuter på 200–225 grader. Du kan även göra fisk i foliepaket. Då stannar alla goda smaker kvar. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10–15 minuter i cirka 200 grader. Fiskar som lämpar sig att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg - och slätvar.

Fisk går även utmärkt att grilla. Se till att kolen är grå innan du börjar grilla. Det kan även vara idé att investera i ett så kallat dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt. Om det är tunna filéer, så räcker det med 2 minuter per sida, tjockare filéer behöver 4 minuter per sida. Även här är det smart med foliepaket. Du kan då lägga fisk och annat gott i folie, sedan lägga paketet på grillen i 10–20 minuter. Fiskar som passar bäst till grillen är lite fetare fiskar så som lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.

11 Oct 2020