Bra matlafningstips

Att ta del av matlagningstips är bra för både nybörjare i köket så väl som proffs. Här nedan ska du få ett gäng med bra tips kring matlagning.

1. Läs hela receptet

Genom att läsa hela receptet före tillagning kan du bekanta dig med rätten. På så sätt kommer du att känna dig mer självsäker när du gör det. Om du bara skummar receptet utan att läsa instruktionerna noggrant, kan du förbise ett eller flera avgörande steg. Ta så mycket tid som du behöver för att se över receptet.

Kom ihåg att läsa hela ingredienslistan också - det är viktigt att veta vad du behöver hämta från butiken och vad som redan finns i ditt kök. När du har läst receptet uppifrån och ned och samlat alla dina ingredienser är du redo att börja laga mat.

Om du läser ett recept online kan du till och med våga dig in i kommentarerna. Där kan du hitta några matlagningstips för att förbättra rätten, som att justera ingrediensmängder, ersättningsidéer eller rekommendationer för tillagningstid och temperatur.

2. Gör anteckningar medan du lagar mat

Även om du bör försöka hålla dig till receptinstruktionerna - speciellt om du är nybörjare - behöver du inte alltid gå efter boken exakt när du lagar mat. Kanske vill du byta ut en specifik ingrediens eller lägga till mer eller mindre av en annan ingrediens. Att leka med portioner och ingredienser är en del av det roliga när man lagar mat, så tveka inte att göra det.

Det är en bra idé att notera dessa justeringar när du gör dem. Det är lättare att komma ihåg något om du skriver ner det, så att skriva ner anteckningar för just det receptet kommer att vara till hjälp om du planerar att göra det igen i framtiden.

Även om du inte gör ändringar i ett recept kan du göra anteckningar om det. Var du tvungen att justera tillagningstiden i din ugn? Tror du att det skulle smaka bättre med mer eller mindre av en ingrediens? Har du upptäckt ett nytt favoritrecept som du vill laga igen? Ta anteckningar om dessa och mer för att hjälpa ditt framtida jag.

3. Krydda och smakprova medan du lagar mat

Att smaktesta rätten när du lagar mat är ett av de mest kritiska stegen att komma ihåg. Det är också ett av de roligaste matlagningstipsen! Om du inte provar det när du lagar mat, hur vet du om det smakar gott?

Du vill inte vänta tills rätten är färdig med att göra det första smaktestet - försök att göra detta under hela tillagningsprocessen. På så sätt kan du krydda och anpassa ingredienserna därefter. Kanske skulle den kunna använda mer salt, peppar, lökpulver, vitlök eller socker. Det enda sättet att veta säkert är att smaka! Se bara till att vad du än smakar inte innehåller råvaror som ägg eller kött.

4. Byt ut saker vid behov

Att experimentera med ingredienser är en del av det roliga med att laga mat. Faktum är att det kan finnas tillfällen då vikarier är nödvändiga. Om det finns en dyr eller obskyr ingrediens på listan kan du vanligtvis hitta ett mer prisvärt – och godare – alternativ.

Till exempel kan förkokt kyckling eller nötkött vara bra substitut för dyrare köttstycken, men de kompromissar inte med smak eller näringsvärde. De är också utmärkta tidssparare om du behöver en snabb, enkel middag för dig själv eller familjen!

5. Var uppmärksam på din mats konsistens

Förutom smak kan textur också göra eller bryta ett recept. Många tycker att när en maträtt inte blir som förväntat har det ofta med konsistens att göra. Var uppmärksam på konsistensen när du lagar mat.

Till exempel, om kycklingen ser torr ut, överväg att lägga i lite kycklingbuljong. Om din kakdeg är stenhård och svår att ösa ur, prova att tillsätta en skvätt mjölk. En sås med märkbara klumpar kan behöva en ordentlig vispning.

6. Improvisera medan du lagar mat men inte bakar

Det är kul att vara kreativ när man lagar mat på spishällen, men bakning är mer en exakt vetenskap. Vi nämnde tidigare att du kan byta ut saker när du lagar mat, men vi rekommenderar inte att experimentera med bakade recept tills du får mer erfarenhet under bältet.

Bakverk kräver vissa mått på ingredienser som påverkar fukt, konsistens och jäsning eller jäsning. Om du använder för mycket bakpulver i en kaka kan det skapa en röra i ugnen eller kompromissa med smaken. När det kommer till bröd, kakor, kakor eller andra bakverk, följ receptet noggrant.

7. Var inte rädd för att prova nya saker

Även om du bör börja med att laga rätter du gillar, var inte rädd för att förgrena dig också. Att göra det kan hjälpa dig att upptäcka nya favoritrecept. Du vet vad du och din familj gillar – försök hitta recept som matchar dessa preferenser men inkludera lite variation om möjligt.

Om du har fryst nötkött eller kyckling till hands kan tacos vara en måltid som du tänker på. Men i stället för traditionella tacos, varför inte piffa till med en tacotisdag? Prova nya fyllningar, pålägg och tacorecept för att liva upp middagen!

8. Laga det du vet för gästerna

Att prova nya recept är mer idealiskt när du lagar mat till dig själv eller din närmaste familj. Att hålla sig till välbekanta recept är vanligtvis bäst när man lagar mat för gäster. När du lagar en maträtt för första gången kan du inte förutsäga exakt hur den kommer att smaka eller hur mycket tid du behöver för att tillaga den.

Som sagt, det är bättre att servera något du har gjort några gånger till dina middagsgäster. Det gör måltidsförberedelser mer av en bris och du vet att rätten kommer att bli bra. Under tiden, arbeta med att bemästra nya recept på egen hand så att du kan göra dem för gäster i framtiden!

9. Lita på dig själv

Sist men inte minst är det viktigt att lita på din magkänsla när du lagar mat. Om något verkar fel är det förmodligen det - trots att det är en del av receptet. Det kan finnas miljontals recept där ute, men kom ihåg att varje person har sin egen uppfattning om vad som låter och smakar bäst. Även om du är nybörjare, följ dina instinkter och ta itu med dem när det är möjligt. Du vet mer än du tror!

20 Jun 2023